miercuri, 29 iunie 2011

Prima casa pe piata imobiliara

A fost o perioada acum cativa ani cand citeam zilnic articole despre investitia in imobiliare, apoi prin 2009 mai frunzaream cate ceva despre Prima Casa si despre ce impact va avea asupra locuintelor noi.  De curand, am vizitat un prieten si am inceput din nou sa discutam despre case si investitii. Din conversatie a reiesit ca oamenii sunt acum mai atenti cu banii cand cumpara o casa, ca sunt mai informati si deci fac investitii mai bune. Exemplul cel mai bun era un alt prieten care-si cumparase un apartament meschin, intr-un bloc reabilitat termic, construit in '68 si asezat in cartierul Titan.
Deci ce a reiesit... Multi se uita dupa chilipiruri, dupa cum arata blocul, dupa ideea ca nu stiu ce zona este considerata buna, desi este la capatul Bucurestiului, si dupa tot felul de alte criterii. Adica, ajung sa cumpere prin Prima Casa orice pica la pretul repectiv. Pana la urma, o investitie este o investitie, nu un kilogram de mere pe care-l mananci in doua zile, dar chiar si asa daca fructele sunt necoapte sau stricate, te enervezi si nu le mai cumperi din acelasi loc.
De ce sa nu aplicam si bunul simt cand cumparam o casa? Daca gasesti un apartament in centrul Bucurestiului intr-un bloc din '45, cu suprafata mare si bine impartit, il cumperi daca este la un superpret? Probabil ca nu, pentru ca te temi de cutremur si eventual te uiti pe lista imobilelor cu grad seismic. Intrebarea este de ce sa nu faci acelasi lucru cand vrei sa cumperi un apartament mic, prost impartit, asezat in Titan si datand din '68? Ce daca este ieftin? Ce daca blocul este izolat termic si arata bine? A fost si consolidat? Este pe lista? Altele asemanatoare sunt? Pentru ca la inceputul anilor '90 unele asociatii au platit particular expertiza  blocurilor pentru a afla care era starea lor, dar rezultatele nu au fost raportate. Deci, daca vrei sa cumperi un apartament intr-un bloc de tip P. dintr-o zona si constati ca nu este pe lista, trebuie sa verifici pe lista si alte imobile de acelasi tip pentru ca teoretic, daca gasesti unul cu risc seismic, si cel in care cumperi poate fi la fel. In plus, daca te imprumuti si il achiti in 30 de ani, apartamentul va avea 65 de ani vechime, iar tu poate nici 60 de ani. Daca il lasi copiilor, pentru ca este rodul muncii tale de o viata, vor mai beneficia de el cativa ani si il vor vinde in pierdere.
Atunci, ar fi mai bun un apartament nou nout la periferia Bucurestiului unde sa nu ai drumuri si eventual nici cu ce sa ajungi? Pe termen lung s-ar putea sa merite, dar este greu de spus cum se va dezvolta infrastructura. In plus poti sa ai surprize, de la defecte de constructie, la insolventa dezvoltatorului. Poti sa te orientezi catre un bloc din 85-91 si aici scapi de multe probleme. Macar nu este afectat de cutremur, macar nu ai probleme cu dezvoltatorul, iar daca urmaresti un anumit tip de bloc, gasesti si spatii mai mari. Cat despre asezare, macar ai trotuar si mijloace de transport.
Deci sa nu ne bucuram de chilipiruri si sa alegem in cunostinta de cauza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu